Бизнесът предлага да се произвежда ток на определена от пазара цена

Компенсирането на дефицитите в енергийната система може да стане и с предоговаряне на дългосрочни договори, коментира Константин Стаменов от БФИЕК

25.06.2013 | 19:51
Бизнесът предлага да се произвежда ток на определена от пазара цена

Около 1 милиард лева са натрупаните дефицити в енергийната система, коментира в ефира на Bulgaria On Air Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). По думите му една от причините е, че в системата има прекалено много договори за производство на електроенергия, например американските централи и ВЕИ проектите. Според него вариант за компенсиране на тези дефицити е предоговаряне на част от договорите.

Друг начин е да се произвежда електроенергия на пазарна цена. Да бъде заложен определен таван. И ако някой произвежда ток по-скъпо, да не се вдига цената, а да съобрази производството си с този таван“, обясни Стаменов. По неговите думи заради малкия мащаб на свободния пазар на електроенергия цените там в момента са по-високи. От друга страна, регулираните цени оказват натиск върху свободния пазар, коментира Стаменов.

Според анализатора Юлиан Попов свободният пазар не винаги е гаранция за получаване на по-ниски цени. Той допълни, че либерализацията и екопазара трябва да се разглеждат само от гледна точка на дългосрочната перспектива.

„Ние трябва да знаем, че цената на тока ще расте в средносрочен план и всеки опит за краткосрочно намаляване ще се отрази негативно впоследствие“, коментира Попов. Той уточни, че правителството има определени механизми за промяна на условия, които да доведат по-понижаване на цената на тока.

Константин Стаменов отбеляза, че бизнесът все още не е получил конкретни разчети как НЕК ще закупува т.нар. „цветни добавки“- зелена и кафява. Една от мерките на правителството за коригиране на цената на тока е именно чрез отпадането на добавките от потребителските сметки.

Има обещания за намаляване на тока за бита. Според други обещания добавките ще се разпределят сред вътрешните потребители и няма да се включват в електроенергията за износ. Това означава, че ще си изнасяме икономиката и производството си навън“, заяви Стаменов. Той подчерта, че в определи часове от денонощието цената на електроенергията в други европейски страни е по-евтина от тази у нас. Стаменов не се съгласи с идеята индустрията да плати за натрупаните дефицити в енергийната системата.

За съжаление се намираме в пета година на икономическа криза. Проучвания сочат, че индустрията плаща един от най-скъпия ток, въпреки че би трябвало да се ползва от определени отстъпки, заради това, че произвежда добавена стойност като продукти и създава работни места“, мотивира се той.