Р. Плевнелиев: Нужни са производства с по-висока добавена стойност и по-малко ресурси

„Нужно е по-ефективно използване на ресурсите", категоричен беше Янез Поточник.

25.06.2013 | 15:21
Р. Плевнелиев: Нужни са производства с по-висока добавена стойност и по-малко ресурси

„Ако искаме тласък и повече работни места трябва да се преориентираме към производства с по-висока добавена стойност като се използват възможно по-малко ресурси“, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на форума "Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав".

По думите му, за да постигнем конкурентоспособност и растеж, е необходимо да се реформират всички сектори. Ако поставим акцент върху енергийната ефективност ще имаме много ползи, смята Плевнелиев.

„По-доброто ни бъдеще зависи от намирането на работещите решения и от постигането на резултати по националната програма за енергийна ефективност, която ще доведе и до технологично обновление на нашите малки и средни предприятия“, каза президентът.

„Нужно е по-ефективно използване на ресурсите, а страните трябва да се фокусират върху дългосрочните мерки за икономически растеж. Само така е възможно постигането на устойчивост в развитието“, призова еврокомисарят по околната среда Янез Поточник.

„Проблемите, които икономическата криза предизвика, доведоха до погрешното мнение, че днес трябва да се фокусираме само върху икономиката и едва след постигането на растеж да мислим за екология, но това не отговаря на реалността“, коментира Поточник. По думите му икономиката трябва да се развива по една ресурсно ефективна плоскост, за да не навлезем в по-голяма криза от настоящата.

Още през 2011 г. ЕК стартира инициатива за ефективно използване на природните ресурси, като част от стратегията Европа 2020. Тя обаче е малко известна в България и затова страната е една от членките в ЕС с най-ниска ресурсна ефективност.