fallback

Индийците спират да купуват злато (видео)

Целта е да помогнат на страната да преодолее излишъка по текущата си сметка.

25.06.2013 | 15:17

Индийският финансов министър отправи призив към сънародниците си да спрат да купуват злато, за да помогнат на страната да преодолее излишъка по текущата си сметка.

Една от най-големите компании за финансови услуги обяви, че спира продажбата на злато във физическа форма и като инвестиционен продукт, става ясно от репортаж на Bloomberg. От националната асоциация на божутерите също обявиха, че прекаратяват продажбата на златни монети и  кюлчета.

Индия е най-големият вносител на злато в света. Почти целят обем от ценния метал идва от вън.

От друга страна, данъчните служби започнаха проверки на бижутерските магазини в Бомбай като мярка срещу укриването на данъци. Има данни, че много бижутери продавали злато с фалшиви фактури и по този начин избягвали плащането на ставката, коментира Танви Шукла от Bloomberg, Индия. Тя допълва, че по този начин проблемът вече става грижа на правителството.

В този смисъл „имаме цялостен ангажимент с пакет от мерки спрямо златото- веднъж като мярка за корекция на излишъка по текущата сметка и втори път като вариант за спиране на укриването на данъци“, отбелязва анализаторът

fallback
fallback