Индийците спират да купуват злато (видео)

Целта е да помогнат на страната да преодолее излишъка по текущата си сметка.

25.06.2013 | 15:17
Индийците спират да купуват злато (видео)

Индийският финансов министър отправи призив към сънародниците си да спрат да купуват злато, за да помогнат на страната да преодолее излишъка по текущата си сметка.

Една от най-големите компании за финансови услуги обяви, че спира продажбата на злато във физическа форма и като инвестиционен продукт, става ясно от репортаж на Bloomberg. От националната асоциация на божутерите също обявиха, че прекаратяват продажбата на златни монети и  кюлчета.

Индия е най-големият вносител на злато в света. Почти целят обем от ценния метал идва от вън.

От друга страна, данъчните служби започнаха проверки на бижутерските магазини в Бомбай като мярка срещу укриването на данъци. Има данни, че много бижутери продавали злато с фалшиви фактури и по този начин избягвали плащането на ставката, коментира Танви Шукла от Bloomberg, Индия. Тя допълва, че по този начин проблемът вече става грижа на правителството.

В този смисъл „имаме цялостен ангажимент с пакет от мерки спрямо златото- веднъж като мярка за корекция на излишъка по текущата сметка и втори път като вариант за спиране на укриването на данъци“, отбелязва анализаторът