Citigroup: правилното управление ще разграничи добрите от лошите компании

Общо 13 компании от континентален Китай се представят със стабилен мениджмънт през последните години.

25.06.2013 | 14:18
Citigroup: правилното управление ще разграничи добрите от лошите компании

Доброто управление се дефинира с приоритет на качеството пред количеството, прозрачност на собствеността, отворено управление, което се вслушва в мнението на инвеститорите, иновативен дух и не на последно място - отговорен мениджмънт. Това обаче са и пречките пред доброто корпоративно управление в Китай, според индекса на Citigroup, предаде Bloomberg.

Общо 13 компании от континентален Китай се представят със стабилен мениджмънт през последните години. Индикаторът показва, че акциите им се представят по-добре от тези на аналогични компании в страната.

Водещият борсов индекс в Шанхай падна от началото на годината, заедно с този в Хонконг, който се понижи с около 12%. Shanghai composite отчита спад от 14%, H-Shares - малко над 20%, а в същото време индексът на Citigroup бележи ръст от 8%.

Tези данни дават основание на инвеститорите да купуват дялове от въпросните компании. Ето кои са някои от присъстващите в списъка: China Mengniu Dairy - един от водещите млекопроизводители в страната, отбеляза ръст на акциите им с над 20% на годишна база, а мениджмънтът на фирмата е с много висок рейтинг, според Citigroup. Акциите на интернет гиганта Tencent поскъпват с 12% за последните 12 месеца, както и Haier - производителят на домакински уреди. Той отчита скромен ръст от 1,25 %.

В списъка на Citigroup влизат компаниите с най-висок рейтинг, които се търгуват в САЩ и Хонконг, като доброто управление е основният критерий. Те се търгуват на ниво от 7,2 пъти нетната печалба, по данни от миналата седмица. Това е наполовина на нивото на американския индекс S&P 500, което е най-високата премия от 2005 година насам.

Забавянето на китайската икономика обаче означава засилване на финансовите трудности. Проблемите на банковата система попаднаха в центъра на вниманието през последните дни, лихвите на междубанковия пазар продължават да растат. На фона на забавянето на втората по големина световна икономика, Citigroup твърди, че доброто управление ще разграничи добрите компании от лошите, в момент, когато качеството е най-важния фактор.