Световни компании инвестират в енергодобива от морски вълни

Италианската компания Enel е осигурила едно устройство, което ще произвежда енергия за около 80 жилища.

25.06.2013 | 12:49
Световни компании инвестират в енергодобива от морски вълни

Много от големите енергийни компании инвестират в добива на енергия чрез морските вълни, предаде Bloomberg. Този начин има предимства пред други нисковъглеродни източници, като слънцето и вятъра.

На първо място океаните са масивен ресурс и покриват две трети от земната повърхност. Второ – добивът е по-предвидим в сравнение с останалите "зелени" енергоизточници. Трето - повечето централи се намират под водната повърхност и визуалния ефект върху околната среда не съществува.

Има редица трудности, за да се осъществи инсталацията на една машина в открито море. Трудно е да се направи устройство, което да издържа на агресивната солена морска вода, както и враждебните климатични условия. Централите трябва да имат възможността да остават стабилни на морското дъно, в случай на буря или силно вълнение.

Поддръжката също е сложна, тъй като може да се осъществи само при подходящи метеорологични условия. Необходимо е да се решат тези проблеми и да се открие начин за транспортиране на енергията до мястото, на което е нужна.

Индустрията все още е в началото на развитието си. Италианската компания Enel е осигурила само едно устройство, което ще произвежда енергия за около 80 жилища. Компаниите в сектора DF и Forto също влагат средства в новата технология. SSE, който е вторият най-голям енергиен доставчик във Великобритания, инвестира средства в Aquamarine Power , производител на т. нар. "мидени" централи. Pelamis пък е компания която произвежда генератори от т. нар. "змийски тип", които плуват по повърхността на океана.

С времето обаче производителите на тези технологии ще правят все повече подобни устройства. Те ги тестват, произвеждат енергия и се развиват, а това с времето ще направи продуктите им по-евтини.