А. Тасев: Невъзможно е да се намалят цените на тока

Ако не се обяснят открито проблемите на енергетиката, протестиращите от февруари ще се обединят със сегашните недоволстващи.

24.06.2013 | 21:40
А. Тасев: Невъзможно е да се намалят цените на тока

Невъзможно е да се намалят цените на електроенергията с 5%, както обеща ресорният министър Драгомир Стойнев, заяви енергийният експерт Атанас Тасев в ефира на Bulgaria On Air. По думите му с това твърдение става ясно, че „на политическата борса се разиграват определени сценарии“.

„Полезното от предишното правителство, в което поста на енергиен министър заемаше Асен Василев, е моделът, по който трябва да се направят изчисленията в сектора. От него става ясно, че няма как да се направи намаление на тока, дори е невъзможно да се задържи цената, каквато е в момента“, коментира експертът.

„Добавката за зелена енергия трябва да стане 49.11 лева, а сега е 11.30 лева, което води до поне 24% увеличение на тока“, обясни Тасев и успокои, че няма опасност от режим на тока.

По думите му, ако пред обществото не се каже истината за проблемите в енергетиката, е възможно протестиращите от февруари, които не можеха да си платят тока, през септември да се обединят със тези, които протестират сега и могат да си го платят.

„Секторът в последните правителства беше поставен в много негативна светлина. Предишното правителство поиска специална експертиза, от която не показаха резултатите, а това означава, че в енергетиката не се случва това, което ни се представя“, каза още Тасев

Вижте целият разговор във видеоматериала!