Алекси Андонов: Повишава се интересът на родните инвеститори към борсата

Страната обаче не е привлекателна за чуждестранните, защото все още се намира в периферията на ЕС, а пазарът е малък, коментира инвеститорът.

24.06.2013 | 20:25
Алекси Андонов: Повишава се интересът на родните инвеститори към борсата

„Има зараждащ се интерес на български инвеститори към капиталовия пазар, но страната не е привлекателна за чуждестранните, защото все още се намира в периферията на ЕС, а пазарът е малък“, коментира Алекси Андонов, професионален инвеститор в България и Унгария, пред Bulgaria On Air.

„Хубавото обаче е, че голяма част от чуждите инвеститори (30-40%) започнаха капиталовложенията си през последните 4-5 години, когато започна кризата, а не в началото на века, когато се възроди българският фондов пазар“, посочи Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД . Той изрази надежда, че те ще започнат да гледат на борсата като място за набиране капитал, а не само, където може само да се изкупят акциите“.

„Облигационният пазар в България, касаещ корпоративния дълг, е една от болните теми в последните години. Оказва се, че българското законодателство и голяма част от емитентите не са готови, за да бъдат кредитополучатели, под формата на емитиране на облигационни заеми. Има сериозни пропуски в законодателството, касаещо облигационните емисии. Има възможности за облигационни заеми, но без сериозни промени в Търговския закон те няма да се подобрят“, категоричен беше Тонев.

Той посочи и рецептата си за печеливши инвестиции: „Необходимо да се инвестира предпазливо, с добра диверсификация и хората трябва да внимават да не се предоверяват на собствените си знания“.

„Преди се знаеше, че държавните ценни книжа и банковите депозити са сигурни, но от случващото се в Гърция и Кипър разбрахме, че няма сигурност дори там“, коментира Андонов. „Къде е сигурността? - това е големият въпрос, който много инвеститори си задават", каза той.

Според него добра стратегия е да се купят едновременно много сигурни инвестиции, като германски държавни книжа, както и рискови акции.

Повече за стратегията при инвестициите очаквайте в Клуб Investor.bg, посветен на капиталовите пазари, който ще се проведе на утре (25 юни) от 18 ч. в Гранд хотел София. Лектори ще са Алекси Андонов, Владимир Малчев, Гено Тонев и Николай Марков.