Губим милиарди, ако не променим проекта за партньорското споразумение с ЕК

Ако кабинетът удвои работното си време и прекрати показните събития, може да се справи с тежките ангажименти и до края на лятото, твърди проф. Кръстьо Петков.

24.06.2013 | 11:15
Губим милиарди, ако не променим проекта за партньорското споразумение с ЕК

Ако до края на август България не промени изцяло проекта за партньорското споразумение с Европейската комисия, ние рискуваме да загубим голяма част от онези 15 млрд. евро за новия програмен период. Призовавам премиера да започне консултации със заинтересованите лица още от тази седмица“, каза в ефира на Bulgaria On Air професор Кръстьо Петков.

Посоката е ясна – по-ясно разчетени приоритети в по-малко области. Тогава парите ще дойдат за постигнати резултати, а не за намерения. Например, борбата с безработицата. Не бива да се стимулира временната заетост, а трайно да бъде решен проблемът и цялостно да се преструктурира пазарът на труда. Има области, които отчетливо изостават. Трябва да се изясни защо и да се прецени има ли нужда да им се помага“, обясни експертът.

Ако кабинетът удвои работното си време и прекрати всички показни и театрални събития, може да се справи с този тежък ангажимент и до края на лятото. Ако се вслушат в гласа на протестиращите и направят нужните промени в Изборния кодекс, а след това да назначат и разумна дата за нови избори, тогава на правителството ще му бъде дадена глътка въздух от около 12 месеца, в които биха могли да изпълнят мярка по мярка заложеното в плана“, посочи Петков.

Той призова и за повече яснота с управлението на туризма. По думите му това е един от малкото работещи отрасли, от който за цялата 2013 г. се очакват над 3 млрд. лв. приходи. „След като беше приет Закона за туризма все още не ясно кой се грижи за този сектор, не са актуализирани и подзаконовите нормативни актове. Много наредби все още не са обнародвани, а това блокира някои важни процеси“, обясни Кръстьо Петков.