fallback

Няма нужда от актуализация на бюджета, според Каролев (видео)

Да бъде намалена осигурителната тежест за работодателите, вместо да се увеличава минималната работна заплата, предлага икономистът.

24.06.2013 | 09:56

Да бъде намалена осигурителната тежест за работодателите, вместо да се увеличава минималната работна заплата, предлага икономистът.

„Бюджет 2013 не трябва да бъде ревизиран. Необходимо е да се търсят начини за оптимизацията му и съкращаването на ненужни разходи“, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air икономистът Владимир Каролев.

Според него рискът за държавната хазна се крие във взимането на допълнителни заеми и увеличаването на заложения дефицит. „Както не е добре едно домакинство да живее на кредит, така не е полезно и за държавните финанси“, поясни икономистът.

Като мярка за подобряване на бизнес климата в страната, Каролев предложи да бъде намалена осигурителната тежест за работодателите. „Това ще има множество положителни ефекти. Ако се въведе ставка от 10% и за осигуровките, ще се стимулира изсветляването на икономиката и откриването на повече работни места“, каза още той. По думите му подобно предложение ще може да влезе в бюджета за 2014 г.

Относно планът „Орешарски“, Каролев посочи, че повечето мерки са положителни. „Не считам обаче, че е редно да бъде увеличавана минималната работна заплата. Според мен това би довело до повишаване на безработицата и набъбване на сивия сектор. Очаквам, че подобна мярка може да доведе до сериозни съкращения, особено в по-малките населени места“, посочи Владимир Каролев.

Според него е притеснително, че все още не е ясно дали заложеното в плана „Орешарски“ ще се финансира с допълнителни съкращения на някои бюджетни разходи или ще бъде за сметка на очакван икономически ръст.

Вижте във видео файла какво каза още икономистът за приватизацията на БДЖ „Товарни превози“ и евентуалните предсрочни избори.

fallback
fallback