Няма нужда от актуализация на бюджета, според Каролев (видео)

Да бъде намалена осигурителната тежест за работодателите, вместо да се увеличава минималната работна заплата, предлага икономистът.

24.06.2013 | 09:56
Няма нужда от актуализация на бюджета, според Каролев (видео)

Да бъде намалена осигурителната тежест за работодателите, вместо да се увеличава минималната работна заплата, предлага икономистът.

„Бюджет 2013 не трябва да бъде ревизиран. Необходимо е да се търсят начини за оптимизацията му и съкращаването на ненужни разходи“, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air икономистът Владимир Каролев.

Според него рискът за държавната хазна се крие във взимането на допълнителни заеми и увеличаването на заложения дефицит. „Както не е добре едно домакинство да живее на кредит, така не е полезно и за държавните финанси“, поясни икономистът.

Като мярка за подобряване на бизнес климата в страната, Каролев предложи да бъде намалена осигурителната тежест за работодателите. „Това ще има множество положителни ефекти. Ако се въведе ставка от 10% и за осигуровките, ще се стимулира изсветляването на икономиката и откриването на повече работни места“, каза още той. По думите му подобно предложение ще може да влезе в бюджета за 2014 г.

Относно планът „Орешарски“, Каролев посочи, че повечето мерки са положителни. „Не считам обаче, че е редно да бъде увеличавана минималната работна заплата. Според мен това би довело до повишаване на безработицата и набъбване на сивия сектор. Очаквам, че подобна мярка може да доведе до сериозни съкращения, особено в по-малките населени места“, посочи Владимир Каролев.

Според него е притеснително, че все още не е ясно дали заложеното в плана „Орешарски“ ще се финансира с допълнителни съкращения на някои бюджетни разходи или ще бъде за сметка на очакван икономически ръст.

Вижте във видео файла какво каза още икономистът за приватизацията на БДЖ „Товарни превози“ и евентуалните предсрочни избори.