Явор Алексиев: Пазарът на труда в САЩ не се възстановява

С последното си изказване президентът на Федералния резерв само опипва почвата, твърди икономистът от ИПИ.

23.06.2013 | 20:01
Явор Алексиев: Пазарът на труда в САЩ не се възстановява

„Данните за безработицата са крайъгълен камък при воденето на политиката на САЩ, но пазарът на труда реално не се възстановява. Той е на 50-годишно дъно. Единственото раздвижване, което виждаме, е при броя на лицата, наети на непълен работен ден“, каза икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев в предаването Boom & Bust на телевизия Bulgaria On Air.

Според него много работодатели в САЩ сменят заетите на пълен работен ден с такива на непълен поради промените в здравното осигуряване. Спадът на безработицата е именно от това, категоричен е икономистът. Реално, броят на заетите на пълен работен ден остава на нива от 6-7 милиона души, което е по-малко, отколкото през 2008 година, поясни Алексиев.

„С последното си изказване президентът на Федералния резерв Бен Бернанке само опипва почвата на пазара, като индикаторите, които Фед залага за предпоставки за спирането на количествените улеснения, са трудно постижими“, каза още експертът от ИПИ.

По думите на Алексиев планът на Бернанке е също толкова илюзорен, колкото този на Марио Драги - „План Б“. Проблемът се скрие в това, че в момента, в който Фед поиска да се отърве от излишните активи, реални купувачи на пазара няма да има.

Алексиев коментира още, че приключването на мандата на Бернанке през началото на следващата година е най-вероятно причината той да предприема тези действия, тъй като иска да остави впечатление за една икономика, която е тръгнала към излизане от рецесията. „Но реално икономиката на САЩ не се намира в стабилно положение“, допълни икономистът.

Относно това дали е възможно Фед да вдигне лихвите, той коментира, че в един или друг момент ще се наложи това да бъде направено, независимо дали ще е предизвикано от инфлация. „А рискът от потенциална инфлация се създава именно от ниските лихви по обслужване на дълга и неговото изкупуване“, обясни още Алексиев.