България печели 30 млн. евро годишно от износ на билки

Страната ни се нарежда на първо място в Европа по износ на лечебните растения.

23.06.2013 | 10:14
България печели 30 млн. евро годишно от износ на билки

България печели между 25 и 30 млн. евро годишно от износ на билки, показват данни на Асоциацията на билкарите и гъбарите в страната. В навечерието на един от най-старите празници у нас - Еньовден, българските билкари очакват още повече приходи.

Според фармацевта Йонка Димитрова, билковият бизнес у нас се развива доста бурно. Българският климат и географска ширина са благоприятни за лековитите растения. За нуждите на нашата икономика се ползват около 1000 тона билки годишно, а останалите количества се изнасят. Растенията се използват най-вече във фармацията за производство на хранителни добавки и за лечението на много болести.

 „Търсенето на билките е голямо, така че лично за фармацевтите занимаващи се с тази дейност, е доста добър бизнес“, посочи Димитрова.

Данни на Асоциацията на билкарите и гъбарите у нас показват, че България се нарежда на първо място в Европа по износ на лечебните растения, като най-предпочитани са корените и листата от коприва. За българите, лечението с родни билки е значително по-евтино, отколкото за чужденците, които ползват наши растения. Цената на 250 г микс струва около 10 лева, което е с близо 30% по-евтино отколкото цената в чужбина. Фармацевтите у нас се оплакват, че естествените находища на лековити растения намаляват, а използването им в световната промишленост нараства.

Вижте подробностите във видео файла.