Христосков: Формулата за намаляване на лихви и данъци вече не е решение

Проучвания показват, че страните с по-високи данъци са преминали по-леко през кризата, коментира бившият управител на НОИ.

21.06.2013 | 10:41
Христосков: Формулата за намаляване на лихви и данъци вече не е решение

Пазарната риторика, че чрез облекчаване на бизнеса, намаляване на лихви и данъци, ще се съживи икономиката, вече не е решение, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият управител на НОИ Йордан Христосков. Той обясни, че намаляването на административната тежест върху бизнеса е от т.нар. „меки мерки“.

„Държавата трябва да има много ясна визия какви компании ще привлича. Производството също трябва да е съобразено с квалификацията на кадрите или да бъдат обучени такива за фирмите на пазара“, обясни Христосков.

Според данните от редица проучвания намаляването на данъците и осигурителните вноски не е довело до изсветялване на икономиката, коментира още бившият управител на НОИ.

“Сивата икономиката у нас остава на същото ниво- около 30%“, допълни Христосков.

Нещо повече, „страните с по-високи данъчни ставки са преминали по-леко през кризата. В страни като Швеция и Норвегия, където имаме едни от най-високите данъци в Европа, безработицата е под 10%, рискът от бедност също е под средния за региона и хората са по-защитени“, обясни Христосков.

По неговите думи около 100 милиона лева ще струва изпълнението на реформите в социалната и здравната сфери. За целта обаче е необходима политическа воля в тази посока. Бившият управител на НОИ подчерта, че промените са необходими, от една страна за облекчаване на администрацията, и от друга- за спиране на източването на средствата.

„Между 5 и 10% от разходите за социално и здравно осигуряване се отклоняват всяка година чрез различни схеми. Това е около 1 милиард лева на година“, обясни Христосков.

Според него обявените преди дни социални мерки на кабинета за увеличаване на минималната заплата, на обезщетението за отглеждане на дете и други не са реформи, а компенсация към хората с оглед на предизборните обещания на БСП и протестите в момента.

Пари за тях ще се намерят чрез икономии в различни министерства например, обясни Христосков. По неговите думи е нормално да бъдат предприети подобни стъпки, като се има предвид, че през последните „четири години социалните мерки бяха замразени“.

При най-лошото развитие на обстоятелствата и продължителна политическа криза, която да се отрази върху производството, туризма и други сектори, дефицитът може да достигне до 3% и дори повече, коментира бившият управител на НОИ. Той допълни, че в много краен случай може да бъде потърсен вътрешен кредит- чрез емитиране на облигации.

Въпреки изоставането по линия на приходната част, Христосков подчерта, че е оптимист за изпълнението на бюджета.