Синдикатите искат още 500 милиона към бюджета за образование догодина

Ще настояваме и за 20% увеличение на единните разходни стандарти за училищата от юли месец, коментира Юлиян Петров от КТ „Подкрепа“.

21.06.2013 | 08:46
Синдикатите искат още 500 милиона към бюджета за образование догодина

Бюджетът за образование трябва да е най-малко 4.5% от БВП, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Синдикат "Образование" на КТ "Подкрепа" Юлиян Петров. Той припомни, че за тази година отделените средства за образование са 3.5% от БВП.

„Най-малко още 500 милиона трябва да влязат в образованието през 2014“, заяви Петров.

Синдикатите ще водят преговори и за 20% увеличение на единните разходни стандарти на средните училища от месец юли тази година. Те са различни за училищата и зависят от големината на общината, в която се намират, както и от други показатели, обясни Петров.

Друго искане на синдикатите е детските градини също да преминат на делегирани бюджети, като училищата.

 „Делегираните бюджети са като валутен борд за образованието с оглед на големия размер на отклоняваните оттам средства“, коментира Петров. Добрата новина, по неговите думи, е че много директори са успели да се на научат как да бъдат добри мениджъри и да управляват финансите на учебното заведение. Образователното министерство обаче, трябва да поеме по-активно контролиращата си функция спрямо тях.

По отношение на готвените промени в учебното съдържание на средното образование, Петров коментира че не е толкова важно кои произведения от даде автор ще бъдат изучавани, а какви ценности ще бъдат формирани у учениците. Той допълни още, че обявените преди ден промени не са били обсъдени с представителите на синдикатите, които представляват около 70 хиляди учители. Необходим е един по-широк обществен дебат по темата, допълни Петров.

 Председателят на Синдикат "Образование" на КТ "Подкрепа" подчерта, че образователната система е консервативна и промените не трябва да бъдат правени с оглед на бързи резултати, а според дългосрочните цели.