Иван Хиновски: Индустрията ще поеме тежестта от намаляването на тока

Първите разчети сочат, че от 1 юли производителите ще плащат с около 30% по-скъпа електроенергия, обясни експертът.

20.06.2013 | 09:48
Иван Хиновски: Индустрията ще поеме тежестта от намаляването на тока

Не е професионално да се говори за намаляване на цената на електроенергията от 1 юли, коментира в ефира на Bulgaria On Air Иван Хиновски от Българския енергиен форум.

„За битовите потребители това е важна стъпка, но за българската индустрия и за енергийния сектор подобна перспектива не е особено положителна,“ коментира енергетикът. Той подчерта, че поевтиняването на тока „няма откъде да дойде“.

„Първите анализи сочат, че от 1 юли производителите ще плащат с около 30% по-високи сметки за електроенергия. Причините са няколко. Първо, защото от началото на следващия месец излизат на либерализирания пазар и сами ще договарят цените на получаваната електроенергия. В същото време върху сметките им ще бъдат начислявани и т.нар. кафява и зелена добавка. Малката ликвидност на пазара също е фактор, който ще окаже по-скоро негативен ефект,“ посочи Хиновски.

Според него много по-реалистично е да се обсъжда задържане на цената за определен период от време.

По думите му чрез намаляване на студения резерв и използване на приходите от въглеродните емисии може да бъде постигнат определен ефект в посока на коригиране надолу на цената, но той ще е крайно недостатъчен.

Резултатът от предложението за преразглеждане на рентабилността и печалбата на електроразпределителните дружества, а също и на техните разходи, е спорен, коментира Хиновски. Той подчерта, че ЕРП-та и сега отчитат загуби и ще е трудно да бъдат „принудени да намалят цената“.

Енергетикът препоръча още производителите на зелена енергия да се обединят в общ енергиен пул. По този начин ще имат възможност по-реално да прогнозират обема на производствата си и биха били по-конкурентни на външния пазар, обясни Хиновски.

Според него прогнозите, че износът на електроенергия ще достигне нивата от преди две години, не са реални и причината е, че целият регион е в криза.

„Преди изнасяхме за Гърция, която прехвърляше част от количествата към Италия. Но сега регионът е в криза. Въпреки че заради топлото време се очаква да има ръст на потреблението в тези страни, то няма да е достатъчно за повишаване на износа до нивата от преди две години. През тази година виждаме и по-голямо производство на хидроенергия, заради високите нива на водите. Това допълнително усложнява условията за износ на ток “, коментира Хиновски. Той допълни, че може да се очаква ръст на експорта на електроенергия към Турция, Гърция, Италия и региона, но не и на нивото от 2011.