Парите от Брюксел не са панацея, твърди Малина Крумова (видео)

Управлението на оперативните програми досега страдаше от „детска болест“, смята директорът на дирекция „Кохезионна политика за околната среда“ в МОСВ.

19.06.2013 | 20:01
Парите от Брюксел не са панацея, твърди Малина Крумова (видео)

„Средствата от Европейския съюз (ЕС) изискват и сериозно заделяне на собствен финансов и административен ресурс. Парите от Брюксел не са панацея“, каза в ефира на Bulgaria On Air Малина Крумова, директор на дирекция „Кохезионна политика за околната среда“ в министерството на околната среда и водите. Според нея бавенето на възлови инфраструктурни проекти е било заради нежеланието на общините да започнат предварителния подготвителен етап от проектите. “Преди да бъде започната реализацията на даден проект, е нужен сериозен капитал, който да бъде инвестиран. В голям процент от случаите това се оказва непреодолимо препятствие“, посочи тя.

Според Крумова управлението на оперативните програми досега страдаше от „детска болест“. „И администрацията, и бизнеса се учеха как да работят по проектите. Бяха допуснати доста грешки, но това е нормално, когато има човешки фактор. Проблемът според мен, е, че не научихме уроците на другите държави. Имахме сериозно забавяне на ключови за икономиката програми, което се оказа фатално и за доста инвестиционни проекти“, обясни експертът.

По думите на Крумова голяма част от схемите не са усвоени, защото компаниите не могат да намерят допълнително финансиране. „Да, факт е, че държавата направи каквото можа, за да увеличи авансовите плащания, но пък банките започнаха да изискват по-големи вноски и почти непосилни обезпечения“, каза тя.

Според Кристина Цветанска, председател на Българската асоциация на консултантите по европейски програми, работещите към момента схеми трябва да продължат да функционират, дори е необходимо да бъде увеличен обхватът им. „Европейската комисия (ЕК) иска да бъдем по-фокусирани, т.е. да не даваме пари за всичко. Например, да се акцентира върху технологичната модернизация, защото е жизнено необходима за по-качествена и по-евтина продукция“, посочи Цветанска. По думите и България все още не е достигнала нивата на по-старите страни-членки и не е съвсем готова да налива огромни количества пари в научна и развойна дейност, тъй като има други сектори, които са с приоритет в момента, какъвто е транспортният и екологичният.