Разходите за труд на работещите в туризма са се увеличили (видео)

Ръстът за първите три месеца в сектора е с 11.7% на годишна база.

19.06.2013 | 15:48
Разходите за труд на работещите в туризма са се увеличили (видео)

С 11,7 на сто са се увеличили разходите на работодателите за заплати в туризма за първите три месеца на годината спрямо 2012. Това показват предварителните данните на Националния статистически институт. Ръстът се дължи на повишеното заплащане в държавното управление и високите технологии.

Според данните на националната статистика, въпреки кризата, която започна през 2009 година у нас, има увеличение на заплатите. Нарастват най-вече възнагражденията в сектора на услугите, а тези в индустрията леко изостават, показват изчисленията на експертите. Декларираните заплати в хотелиерството и ресторантьорството остават най-ниски в сравнение с всички останали сектори.

По официални данни през първото тримесечие средната месечна заплата в бранша е била 523 лева, което е едва 67% от средното възнаграждение в България.

Според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ръстът на заплатите в туризма се дължи на недостига от кадри. Мениджърите в сектора са на мнение, че не може да се направи точна сметка какви са разходите за възнаграждения заради нарастващите цени на тока и водата, които пречат на управителите да прогнозират печалбата си.

В IT фирмите разходите за заплати са се увеличили с 10,8%. В сферата на високите технологии също има дефицит на специалисти, които получават многократно –по-високи заплати от тези за същата длъжност в чужбина.

В държавните и общинските институции средствата за заплати са скочили с 9,4%. Общо за всички икономически сектори разходите за възнаграждения са се увеличили средно с 4,5%, което не означава че заплатите са нараснали със същия процент. Съкращенията във фирмите също водят до ръст на средния разход за труд.