Перспективите пред имотния пазар в Хонконг (видео)

Анализ на Зеб Екърт от Bloomberg Television.

19.06.2013 | 12:53
Перспективите пред имотния пазар в Хонконг (видео)

Cheung Kong Holdings е един от водещите играчи на пазара на недвижими имоти в Хонконг, но в момента инвестициите й са скромни, в сравнение с някои от останалите компании. Според експертите това е негативен сигнал, имайки предвид турбуленциите на пазара.

Портфейлът от активи на Cheung Kong Holdings е основната причина, поради която анализаторите дават позитивен рейтинг на акциите, коментира Зеб Екърт от Bloomberg Television.

Анкета на медията сред 21 експерта показва препоръка за покупка.

За първи път от 2007 компанията получава отлична оценка по скалата на Bloomberg.

„Пазарната оценка е атрактивна - строителната компания в момента се търгува на нива от 7,5 пъти над печалбата - най-ниското ниво от година насам“, отбелязва Екърт.

Акциите на хонконгските строителни компании се сринаха тази година, повлияни от мерките на китайското правителство за "охлаждане" на имотния пазар. Те включваха по-високи данъци и вноски по ипотечните заеми. Тези на Cheung Kong Holdings поевтиняха с близо 9% за последните 12 месеца, Sun Hung Kai Properties Ltd, лидерът по пазарна капитализация, пада с 13%, а Henderson Land Development отчита спад от близо 7%.

Човекът, който стои зад Cheung Kong Holdings е икона в Хонконг. Името му е Ли Ка Шин. Той трансформира компанията в процъфтяващ конгломерат, които оперира по целия свят в сектори от недвижимите имоти до телекомите. Всъщност над 40% от печалбата на компанията за миналата година идва от Hutchison Whampoa, която инвестира във всичко - от търговия на дребно до товарни пристанища. Но годината не беше лесна за милиардера, наричан от местната преса нарича Супермен.

Резките движения на капиталовите пазари доведоха до спад на неговото лично богатство с близо 3 милиарда долара. Според индекса на милиардерите на Bloomberg състоянието на Ли възлиза на 25,7 милиарда долара.
Единодушният рейтинг за покупки, който анализаторите дават на неговата компания, обаче може за му се отрази добре.