Федералният резерв на САЩ вероятно ще подходи консервативно (видео)

"Едва ли Фед ще свие стимулите, поне не преди началото на 2014", отбеляза Скот Рен от Wells Fargo Advisors.

19.06.2013 | 12:35
Федералният резерв на САЩ вероятно ще подходи консервативно  (видео)

Срещата на върха на Федералния резерв на САЩ приковава вниманието на водещите анализатори и експерти дни наред. По-голямата част от тях не очакват промени в монетарната политика на централната банкова институция, или поне не веднага, показва проучване на Bloomberg.

"Мисля, че на днешната пресконференция на Бен Бернанке ще бъдат зададени доста въпроси. Председателят на Фед ще открои възможните сценарии, а в момента всичко е възможно. Не е изключено централните банкери да актуализират размера на облигационната си програма, например по време на юлското си заседание. Въпреки това съм на мнение, че подобно развитие е малко вероятно. Едва ли Фед ще свие стимулите, поне не преди началото на 2014", отбеляза Скот Рен от Wells Fargo Advisors.

Експертите от Standard Chartered Wealth Management също са на мнение, че централната банка няма да прибегне до свиване на стимулите преди началото на следващата година. "В момента не се наблюдава кой знае какво раздвижване в тази посока. Напротив, все още е твърде рано да се говори за свиване и Федералният резерв знае това. Ако погледнем фундаменталните данни, те са в низходящ тренд от няколко тримесечия насам. Така че е много малко вероятно централните банкери да ограничат стимулите през следващите месеци. Нашата прогноза е, че това може да стане най-рано през първото тримесечие на 2014", заяви експертът Робърт Аспин.

"Докато инфлацията в Съединените щати остава под целевото ниво от 2 на сто, много малка е вероятността Фед да прибегне до свиване на стимулите. Подобен процес може да започне по-късно през годината, вероятно около ноември, ако трябва да поставим някакви времеви рамки. В момента обаче липсват каквито и да е сигнали, че ще има промени в монетарната политика. Не и докато не видим спад на безработицата до 6,5%", споделя Мартин Лакос от Macquarie Private Wealth.

На фона на предстоящата пресконференция на председателя на Фед Бен Бернанке доларът се търгува по-ниско спрямо йената в сряда. Щатските пари се смъкват с 0,35% до 94,98 йени в европейската сутрешна търговия.