Глобалната икономика се разминала с най-лошото (видео)

Коментар на Зеб Екърт от Bloomberg за отражението на срещата на Г-8 върху азиатската търговия.

18.06.2013 | 15:10
Глобалната икономика се разминала с най-лошото (видео)

 Имаме уверени послания, които идват от срещата на Г-8, коментира Зеб Екърт от Bloomberg. Някои от лидерите смятат, че глобалната икономика се е разминала с най-лошото, заяви британският премиер Дейвид Камерън.

Лидерите на Г-8 обявиха и плановете си за търговско споразумение между Съединените щати и ЕС, което ще насърчи създаването на нови работни места от двете страни на Атлантика.

„Това трансатлантическо партньорство за инвестиции и търговия ще бъде мой приоритет и приоритет на моята администрация,“ заяви президентът Обама. - „Важно е да го направим, както трябва. Това означава да не се оставим на изкушението да принизим амбициите си или да избягваме от трудните проблеми само и само да имаме сделка“.

Япония и Великобритания обсъдиха редица проблеми в паралелни срещи. Премиерите Шинзо Абе и Дейвид Камерън говориха за търговия и инвестиции, както и за глобалната борба с тероризма.

Двамата са се срещали за последен път през 2007, когато Абе беше в първия си премиерски мандат. Тогава Камерън беше лидер на опозицията. Абе каза, че с визитата си се надява да насърчи японските инвестиции в Северна Ирландия.

Японските пазари се движат нагоре-надолу, защото инвеститорите позагубиха доверие във водената икономика от правителството. Един от съюзниците на премиера очаква изборите за горна камара другия месец да успокоят нещата. Нацуо Ямагучи каза, че подемът в управляващата коалиция ще помогне да се възстанови доверието на пазарите. Ямагучи иска повече действия от страна на BoJ.

„Централната банка трябва да следи внимателно движенията на глобалните пазари и ако трябва да прибегне до допълнителни стимули,“ коментира Нацуо Ямагучи, председател на Ню Комеито. - „BoJ трябва да осигури още ефекта на политиките й да бъде в съзвучие с фискалните стимули на правителство“.