Софиянски: Понижението на цената на тока е PR стъпка

Първите промени трябваше да са за бюджета, не за ДАНС, според бившия служебен премиер

18.06.2013 | 10:19
Софиянски: Понижението на цената на тока е PR стъпка

Понижението на цената на тока е PR стъпка, която търси временен ефект, заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият служебен премиер Стефан Софиянски. Той подчерта, че за сектора е необходима дългосрочна стратегия.

„Цената на тока минава през баланса на различните видове електроенергия, която ползваме. Ако ще разчитаме на „Белене“, да се каже ясно. Ако ще се отказваме от проекта, пак да е ясно. При втория вариант, да построим поне „Южен поток“,“ отбеляза Софиянски.

Той припомни, че решение за изграждането на втората атомна централа не е било взето нито при управлението на Тройната коалиция, нито на ГЕРБ.

„След осем години Станишев и Борисов си стиснаха ръцете да направят референдум. В резултат проектът беше спрян, а сега отново се повдига темата за възобновяването му. Ако имаше стратегия, това нямаше да се случи“, коментира Софиянски.

Според него първите стъпки на новото правителство са били абсолютно грешни.

„Първо трябваше да се гласуват промени на бюджета в посока на отварянето му,  а не за ДАНС“, коментира Софиянски.
Бившият кмет на София разкритикува и ниската усвояемост на средства от еврофондовете. Според него европейските оперативни програми са имали потенциал да изиграят ролята на буфер за икономиката с оглед на ниските инвестиции в страната.

„Програмата „Джереми“ трябваше да бъде използвана като гаранционен фонд, а не за директно кредитиране“, коментира още Софиянски. Той обясни, че за да получи финансиране един проект трябва има определени гаранции за покриването му.

Важните сектори от икономиката, които към които би следвало да се насочат усилията, са животновъдството, зеленчукопроизводствто, и след тях инфраструктурата и енергетиката, смята Софиянски.