Петър Стоянов: Политиката на конфронтация не е добър вариант за бизнеса

Ако усилията на сини и червени, на работещи и неработищи се обединят, ще се намери правилното решение, смята председателят на Aсоциацията на микропредприятията.

18.06.2013 | 09:24
Петър Стоянов: Политиката на конфронтация не е добър вариант за бизнеса

Политиката на конфронтация на сини и червени, на турци и атакисти, на работещи и неработещи хора не е добър вариант за страната, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Българската асоциация на микропредприятията Петър Стоянов. Той е оптимист, че ако усилията на различните страни се обединят, ще се намери правилното решение и за бизнеса.

Стоянов подчерта, че политическата нестабилност неизбежно ще се отрази на икономиката в страната. Той подкрепи изказването си с предварителни данни на БНБ за спада с 60% на чуждестранните инвестиции за първите четири месеци на годината. Ревизираните данни за миналите години обаче показват значителна разлика спрямо предварителните.
Според него при създалата се политическа нестабилност икономиката безспорно ще започне на боксува.

„Нито един инвеститор няма да вложи парите си, ако вижда, че ситуацията може да се обърне на 360 градуса след време“, коментира Стоянов. Според него една от най-големите грешки на предходните управляващи е била да изтегли около 2 милиарда лева през 2009 с оглед на планираното членство в т.нар. чакалня за присъединяване в еврозоната -ERM II. Припомняме, че преди четири години правителството намали тавана на  резерва до 6.8 милиарда лева за 2010 от около 8 милиарда лева за 2009.

По думите на председателя на  Българската асоциация на микропредприятията решението е обезкръвило бизнеса.
Според Стоянов икономическото състояние на страната ни ще се подобри, чрез създаване на условия за стимулиране на потреблението, за отпускане на повече кредити и като се намали натискът върху пазара на труда.

„С този допълнителен оборот може да се увеличат доходите“, обясни Стоянов. По думите му първата стъпка в тази посока е ограничаването на контрабандата.

Председателят на Българската асоциация на микропредприятията отхвърли идеята на бившия  социален министър Иван Нейков бизнесът да създаде партия, за да има възможност да участва в политическите решения. Мнението на Стоянов  е, че бизнесът може да участва в решенията като прави предложения. Той обясни, че те могат да бъдат генерирани на ежемесечни среща по места между граждани, работодатели и представители на общинската и областна власт.