Кои са водещите компании в азиатската хранителна индустрия

Анализ на Дейвид Инглес от Bloomberg.

17.06.2013 | 15:18
Кои са водещите компании в азиатската хранителна индустрия

Кои са водещите компании в азиатската хранителна индустрия и защо този бизнес е един от най-перспективните в момента? Отговорите на тези въпроси потърси редакторът на Bloomberg Дейвид Инглес.

"Ако инвестирате дългосрочно, наистина е най-добре да следвате тенденциите, които не се променят. Например, хората винаги имат нужда от храна. Затова ще разгледаме най-печелившите компании за хранителни стоки в Азия. На този континент живее около 60% от населението на Земята. Общо то е около 7 милиарда и 200 милиона, от които малко над 4 милиарда са в Азия. Според прогнозите на Световната банка през следващите 12 години световната популация ще нарасне с 900 милиона души и голяма част от този ръст ще дойде от азиатско-тихоокеанския регион. Затова Bloomberg направи селекция на 10-те най-печеливши производителя на хранителни продукти, класирани според печалбата, изчислена преди лихви, данъци, обезценки и амортизация“, обясни Инглес.

Той обясни, че това са компаниите, които водят тенденциите в азиатската хранителна индустрия. „Къде се намират? Както виждате от графиката, те са сравнително равномерно разпределени. Това дава добър шанс на инвеститорите да закупят акции, но също така показва, че бизнесът, освен че е доминиран от големите компании, е и подкрепян основно от вътрешното търсене“, посочи още Дейвид Инглес.

По думите му на първо място по реализирана печалба е Vietnam Dairy, чиито акции се търгуват и в Хонконг.

Вижте подробностите във видео файла.