Търговското споразумение между ЕС и САЩ-водеща тема на срещата на Г-8 (видео)

Има сфери, в които може да бъде постигнато принципно съгласие, коментира пред Bloomeberg анализаторът на Societe Generale Клаус Бадер.

17.06.2013 | 11:27
Търговското споразумение между ЕС и САЩ-водеща тема на срещата на Г-8 (видео)

Постигането на търговско споразумение между Европейския съюз и Съединените щати ще е една от темите, по които може да бъде постигнат напредък на срещата на Г-8, коментира пред Bloomberg анализаторът на Societe Generale Клаус Бадер.

"За окончателното му постигане вероятно ще са нужни месеци и дори години, но някои от предварителните условия за това вече са налице“, коментира Бадев. - „Еврокомисията постигна одобрението на всички страни членки, което беше важна стъпка. Затова смятам, че в тази област може да се постигне значителен напредък“.

Той уточни, че преговорите реално могат да започнат, тъй като досега е имало само план.

„Европейската комисия не беше получила мандат от страните членки. От едната страна преговорите се водиха от Съединените щати като федерална структура, а от друга- е Европейската комисия, а не отделните държави. Мисля че това е важно“, коментира Бадев.

Сред другите водещи теми по думите на премиера  Дейвид Камерън, който председателства срещата на Г-8, и по които ще се търси напредък, са данъците и данъчната прозрачност.

С оглед на споделянето на повече информация преди време, страните са склонни да подкрепят едно по-силно сътрудничество в областта, коментира анализаторът на  Societe Generale. Той припомни, че сред страните, които са против подобни предложения е Канада.

Ситуацията в Сирия ще е другата тема, която предстои да бъде обсъдена на двудневната среща на Г-8.

„Конфликтът в страната започва да излиза извън контрол и може да се отрази на други страни от региона и по-конкретно Ливан, където е базирана и „Хизбула“. Миналата седмица Съединените щати заявиха открито, че са готови да въоръжават бунтовниците. Русия реагира много негативно на тази новина. В този смисъл не е изключено да прехвърчат искри,“ коментира Бадер. По думите му една позитивна стъпка в тази посока би било свикването на предложените мирни преговори.

„Те бяха отлагани доста дълго време. Ако и Съединените щати, и Русия подкрепят едно подобно решение, то би могло да сложи край на конфликта, продължаващ вече две години и взел 90 000 жертви", подчерта анализаторът пред Bloomberg.