Ирландските инвеститори чакат подобрение на българската икономика

Надявам се най-сетне ще видим края на финансовата криза, коментира посланик Джон Роуън.

16.06.2013 | 10:07
Ирландските инвеститори чакат подобрение на българската икономика

При подобрение на българската икономика повече ирландски инвеститори ще вложат средства в България, заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR Джон Роуън, посланик на Ирландия у нас. По данни на министерството на икономиката и енергетиката стокообменът между България и Ирландия възлиза на 115 млн. евро.

„Въпреки че ирландските компании имат утвърдени сектори, като електрониката, телекомуникациите, фармацевтичната и химическата промишленост, недвижимите имоти и туризма, партньорството между страната ни и Ирландия не е добре развито“, заяви посланик Роуън.

„Време е да се мисли как да нараснат инвестициите у нас. Да се разкриват работни места. И разкриването на 400 работни места във високотехнологичния фармацевтичен завод  е добър знак  за България. Ако българската икономика отбележи подобрение, все повече инвеститори ще погледнат към България и ще поискат да инвестират тук“, каза той. 

„12,6% от всички преки чуждестранни инвестиции в България са направени чрез фирми, регистрирани в офшорни зони по целия свят. Сред тях са и ирландски инвеститори. Кризата в Европа засегна и Ирландия. Европейският съвет препоръча на ирландските банки да намалят размера на рисковите активи. Това изискване беше изпълнено. Мисля, че постигнахме прогрес в тази насока. И се надявам, че най-сетне ще видим края на финансовата криза.Предстоят стрес-тестове на ирландските банки. Засега няма дата за провеждането им, но най-вероятно това ще се случи през първите 6 месеца на 2014 година“, поясни още дипломатът.