Облигациите са сред най-застрашените финансови активи (видео)

Капиталовите пазари в много от развитите държави за заплашени от сериозни сътресения, твърди директорът на Harlyn Research.

14.06.2013 | 15:19
Облигациите са сред най-застрашените финансови активи (видео)

Капиталовите пазари в много от развитите държави за заплашени от сериозни сътресения през следващите няколко години, прогнозира пред Bloomberg директорът на Harlyn Research Саймън Гудфелоу. По думите му облигациите са най-застрашени от евентуален ръст на инфлацията в глобален план.

"Първото, което трябва да имаме предвид, е, че се наблюдава спад в дългосрочната стойност на облигациите. И именно те са финансовият актив, който е най-силно заплашен от ръста на инфлацията. Голяма част от инвеститорите очакват капиталовите пазари да реагират на това. Цената на облигациите вероятно ще се понижава, докато трае този процес на пренастройване. Реалната доходност доскоро беше 3%. Като добавим към това очакванията за 2% инфлация, получавате нивата между 4 и 6 процента, за които всички говорят. Те трябва да бъдат достигнати, за да можем да говорим за нормализация на финансовите пазари. Това обаче може да отнеме доста време, поне 5-6 години“, обясни финансистът.

Според него подобни процеси се развиват на тласъци. „Докато инвеститорите се опитват да разгадаят какво става на пазарите, ще имаме доста сериозни сътресения“, посочи Саймън Гудфелоу. На този фон акциите на някои капиталови пазари ще се понижават, докато в същото време облигационните доходности растат, допълни финансистът. „Това ще направи нещата още по-трудни, но трябва да преминем през тази фаза във всеки един развит пазар. Ще се случи в Германия, ще се случи във Великобритания, ще се случи и в САЩ. Големият въпрос е дали навсякъде ще стане по едно и също време. Аз лично не знам отговора и мисля, че никой не го знае. Но това е голямата заплаха и ние трябва да свикнем с мисълта, че трябва да очакваме нещо подобно в следващите 2 или 3 години", каза още директорът на Harlyn Research.