Георги Ангелов: Реформираният пазар на труда е част от икономическото развитие

Минималните осигурителни прагове трябва да са съобразени с пазарната реалност, коментира икономистът.

13.06.2013 | 20:57
Георги Ангелов: Реформираният пазар на труда е част от икономическото развитие

Пазарът на труда е важна част от общата бизнес среда. В този смисъл неизбежна част от икономическите промени са реформите в посока на  премахване на тежестите на пазара на труда, на изчистване на образователното несъответствие и нуждите на бизнеса, коментира в ефира на Bulgaria On Air старши икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов. Той подчерта, че сред важните теми, обсъдени днес на срещата между независимите икономисти и правителството, е тази за необходимостта експертната оценка да предхожда приемането на законите. По думите му добра новина е, че министърът на труда и социалната политика е човек с ясна представа за работата на бизнеса.

„В последните четири години социалният министър беше човек от синдикатите. Оттук критичната оценка към исканията на синдикатите липсваше, а резултатът беше загуба на много работни места. Видяхме как, въпреки че спадът на БВП беше около средните нива за Европа, безработицата у нас беше сред най-високите в региона“, коментира Ангелов. Той припомни, че Европейската комисия неколкократно е препоръчвала минималните осигурителни прагове да са съобразени с пазара на труда, а социалните помощи да бъдат насочвани по-ефективно.

„Досега харчихме пари за временна заетост. След една година заетите по тази линия отново оставаха без работа, а квалификацията им не се повишаваше“, отбеляза Ангелов и допълни, че при влагането на средства трябва да бъде търсен и съответният резултат.