Орешарски потвърди оценката за икономически ръст до 1% за 2013 (видео)

Премиерът призна, че има риск от неизпълнение на приходната част на бюджета.

13.06.2013 | 17:54
Орешарски потвърди оценката за икономически ръст до 1% за 2013  (видео)

Кабинетът запазва оценката си за икономически растеж до 1 на сто за тази година. Премиерът Пламен Орешарски призна, че има рискове за приходната част на бюджета, като посочи, че това задължава „да бъдем особено внимателни в разходната“. Коментарът на министър-председателят дойде по повод коригираните към понижение прогнози на Световната банка. Актуализираната предварителна оценка сочи, че БВП на страната ще се отбележи ръст от 1.2 на сто тази година, а не 1.8%, както беше съобщено по-рано.

Според Орешарски няма нищо необичайно в корекцията на пронозата.

„Още в края на миналата година оценките за икономическия растеж ми се струва, че бяха леко надути”, каза той и допусна, че ръстът за 2013 може и да е по-нисък от 1 на сто. Премиерът напомни, че корекция в посока надолу вече направиха и Европейската комисия, и Международният валутен фонд.

Орешарски припомни, че финансовият министър Петър Чобанов обяви опасенията си за риск от неизпълнение на приходната част още преди седмица след първото заседание на кабинета.

Правителството не предвижда протекционизъм на българския бизнес и индустрия, стана още ясно от изявлението на премиера пред журналисти в Министерския съвет. Според него проблемът е, че българското производство не е равнопоставено на вносните стоки. „Ще правим усилия в тази посока, а където е възможно-и ще ги стимулираме“, обеща той.

Премиерът и финансовият министър се срещнаха с представители на неправителствения сектор в Министерския съвет. Срещата беше в рамките на поетия от правителството ангажимент за подобряване на бизнес средата чрез облекчаване на административния натиск и е трета поред след разговорите с работодатели и синдикати.

Орешарски и Чобанов заявяват готовност да водят периодичен диалог с тези организации за обмяна на становища. „Изрично помолих за критично отношение към действията на правителството в икономическата сфера“, каза министър-председателят.

От присъстващите кратко изявление направи единствено Светла Костадинова от Института за пазарна икономика, която заяви, че основното, което искат да видят в бъдеще в публичните политики, е „мислене преди действие”.