Водещи световни банки са въвлечени в нов скандал (видео)

Разследване на Bloomberg показа, че някои финансови институции са правили опит за манипулиране на валутната търговия.

12.06.2013 | 15:02
Водещи световни банки са въвлечени в нов скандал (видео)

Разследване на Bloomberg, цитирано от Bulgaria on Air, показва, че някои финансови институции са правили опит за манипулиране на валутната търговия и един от водещите индекси. Въздействието върху валутните курсове е продължавало поне едно десетилетие. Към момента не се посочва за кои банки става дума.

Световният пазар за валутна търговия е с дневен обем от 4,7 трилиона долара. Това е най-големият и най-слабо регулираният сегмент във финансовата система. Разследването показва, че някои трейдъри (банки, определящи курсовете) вероятно са манипулирали пазара.

Петима души, достатъчно добре запознати със случая, казват, че са подавали поръчки с които целенасочено са измествали спот курсовете. Става дума за известния индикатор WM Reuters closing spot rates, който е изключително важен бенчмарк за определяне на валутните курсове.

Този индекс датира от 1994 година и е част от стандартизираната система, която използват портфейлните мениджъри при оценката на своите инвестиции и резултати. Тези курсове се използват при форуърдни сделки и при други договори, при които са нужни валутни курсове за прехвърляне на собствеността“, обяснява Зеб Екърт от Bloomberg.

Предполага се, че въпросните трейдъри са въздействали на търговията преди и по време на 60-секундния прозорец, когато бенчмарк показателите са били вече определени. "Говорим за един доста ограничен период от време."

Според Екърт брокерите са имали договорка с конкуренцията, за да увеличат шансовете да изместят курсовете. Тази спорна практика е използвана на валутната спот търговия от поне едно десетилетие, твърдят запознатите с нея.

„В резултат на LIBOR скандала и разследването, което излезе доста солено на въвлечените в него банки, британският финансов регулатор заяви че обмисля разследване по случая, но е отделен въпрос дали въвлечените във всичко това ще бъдат подведени под отговорност", казва Екърт.

"Юристи споделиха с нас, че вероятно това няма да се случи. Спот курсовете на валутния пазар не са финансов инструмент по тълкуванието на регулаторните органи, така че няма основание за провеждане на разследване“, посочи още той.