Владимир Малчев: Борсата ще спечели, ако нови компании разпределят дивидент

При запазване на положителен ръст на БФБ можем да видим и нови IPO-та, коментира Димитър Георгиев от „Елана трейдинг“.

11.06.2013 | 20:07
Владимир Малчев: Борсата ще спечели, ако нови компании разпределят дивидент

Един от факторите за трайния ръст на фондовата борса е положителната дивидентна вълна. Компаниите, които разпределят дивидент, засега остават едни и същи, коментира в ефира на Bulgaria On Air  Владимир Малчев, управител на „Бул Тренд Брокеридж“. Той допълни, че борсата само ще спечели, ако има нови такива дружества.

„Новината, че енергийните компании, които станаха публични дружества, няма да бъдат и дивидентни, беше приета с разочарование от инвеститорите“, коментира Малчев.

Положителните страни на разпределянето на дивиденти за борсата е по две линии, обясни на свой ред Димитър Георгиев от направление „Финансови пазари“ в „Елана трейдинг“.

„От една страна, компаниите получават кеш, който в повечето случаи се връща в същото дружество и отново на борсата. Това на свой ред привлича други инвеститори към фондовия пазар“, обясни финансистът.

Друга добър пример за освобождаване на средства е ликвидацията на дружества. Показателен пример за това е ликвидацията на ЕЛАРГ. По думите на Владимир Малчев мениджмънтът на компанията е взел добро решение и инвеститорите са успели да излязат на добра цена от инвестициите си.

Според управителя на  „Бул Тренд Брокеридж“ обаче е съмнително дали акционерите от фонда за земеделска земя ще инвестират отново през борсата, тъй като по-голямата част от тях са търсили нисък риск и дружеството им го е осигурявало.

Според  Димитър Георгиев на борсата се усеща дефицит на „качествени компании с добър мениджмънт и постижения. В резултат цените на малкото останали такива компании се раздуват.“ По думите на финансиста, ако „тенденцията на ръст на БФБ се запази не е изключено да станем свидетели на нови IPO-та, както и нови форми на увеличение на капитала- чрез  привилегировани акции, при които дивидентът също е много примамлив за инвеститорите“, коментира Георгиев.