fallback

„Росатом“ очаква България да поднови преговорите за АЕЦ „Белене“

От компанията са убедени, че могат да намерят финансова схема за изграждането на централата.

11.06.2013 | 16:57

„Росатом“ очаква, че българското правителство ще започне преговори за възстановява на работата по проекта АЕЦ „Белене“.  Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air Сергей Новиков, говорител на  компанията-майка на „Атомстройекспорт“, която ще изгражда централата. От "Росатом" са убедени, че може да се намери схема, по която да се финансира проектът.След пълният текст на интервюто на Кремена Кръстева със  Сергей Новиков:   - Господин Новиков, очаквате ли, че новото правителство в България ще построи „Белене“? - Готови сме за преговори. Знаем, че правителството в България скоро се сформира. Ние искаме да знаем какви условия ще бъдат представени пред нас. Надяваме се, че тези преговори ще се състоят.  - Смятате ли, че има смисъл да се строи „Белене“ при условие, че потреблението в региона е значително спаднало? - Да, потреблението на ток е сериозен фактор. Но ние основаваме нашите аргументи не на това какво е потреблението в момента,  а какво ще бъде. Според нашите анализ произведената от централата електроенергия ще намери пазар и купувачи. - За България най-големият проблем е намирането на инвеститор за проекта. - Според договореностите, които се постигнаха през 2010, още по време на управлението на правителството на Бойко Борисов, България няма да даде нито лев за този проект. Договорено беше да се търсят финансови ресурси от проектната компания за „Белене“, която беше договорено да се сформира, а не от българската държава. Искам да напомня, че финландската "Фортум комюникейшънс" беше готова да участва в проекта с финансиране. В проектната компания се предвиждаше да участва и националната електрическа компания, която  щеше да финансира  своя дял от продажбата на електроенергия. В този смисъл за този проект не се иска финансиране от българския бюджет.  - Какво е вашето мнение за тенденцията в Европа много страни да се отказват от атомната енергия?

- Мисля, че няма единно мнение по въпроса за атомната енергия в Европа. Например Великобритания е „за“ ядрената енергия, строи нови централи. Франция също изгражда нови ядрени мощности. Чехия също завършва изграждането на атомни мощности. Словакия също започва подготовката на нови блокове.

По тази причина не виждам тенденция за отказ от ядрената енергия днес. Дори Германия, която се отказа от атомната енергия, продължава да използва ток от ядрени станции. В Германия дори имаше критики за това, че страната се отказва от атомната енергия и дори беше изпратено писмо до канцлера Ангела Меркел в тази връзка. Дори германските производители се възпротивиха срещу това правителствено решение, защото това доведе до повишение на цената на тока, което пък прави германската продукция по-неконкурентна в сравнение с френските стоки например.

fallback
fallback