ДКЕВР не обеща понижение на цената на тока (видео)

Регулаторът ще стимулира износа на електричество, като един от начините е чрез премахване на таксата за пренос, заяви новият шеф на регулатора.

11.06.2013 | 15:18
ДКЕВР не обеща понижение на цената на тока (видео)

Новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева  заяви, че не може да обещае, че цената на тока ще бъде такава, каквато правителството иска. Регулаторът поиска технологично време за определяне на новите цени.

За леко поскъпване на тока намекна още бившият председател на регулатора Евгения Харитонова.

Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че сред водещите цели на неговото ведомство е цената на тока да не се повишава.

На днешното първо заседание на регулатора в обновен състав Анжела Тонева отбеляза, че сътрудничеството на ДКЕВР с правителството е в това да оценяват и да обсъждат както социалната, така и енергийната политика на държавата.

„Комисията ще отстоява своята независимост, но ще съобразява енергийната, социалната политика и всяка политика, която има отношение към работата на пазара на електрическа енергия“, заяви пред журналисти шефът на енергийния регулатор. Тя допълни, че до края на седмицата държавната комисия ще представи новата методика за ценообразуване на електроенергията.  При образуването на цените ще се имат предвид приходите и разходите за „зелена енергия“, както и „невъзстановимите разходи” и тези за „високо ефективно комбинирано производство”, стана ясно на заседанието на ДКЕВР.

„Това е подход, който следва реалната ситуация на пазара на електрическата енергия, тъй като нашата страна няма възможност да се конкурира със съседни страни поради рязкото намаление на цените”, коментира Тонева.

Новият състав на комисията си постави за цел да открие механизъм за насърчаване на износа на ток. Един от начините за това е намаляването на такса пренос, което ще бъде обсъдено от регулатора.

ДКЕВР обяви, че не планира да уважи искането на „Булгаргаз“ за поевтиняване на газа от 1 юли.

От държавния регулатор обещават още цената на парното за крайния потребител да не пострада от промените в т.нар. „енергиен микс” и изготвянето на нова методика за ценообразуване.