Развиващите се пазари не са добро място за инвестиции в момента, според анализатори

Ситуацията в Турция е различна от тази в Сирия, коментира Ендрю Попър от Beauclerc Advisory Services.

11.06.2013 | 13:05
Развиващите се пазари не са добро място за инвестиции в момента, според анализатори

Случващото се в Турция е много различно от ситуацията в Сирия, коментира за Bloomberg финансовият анализатор Ендрю Попър. Въпреки това, според него развиващите се пазари в момента не са подходящо място за инвестиции.

„Според мен Турция все още не е на прага на гражданска война и нещата могат да бъдат овладени. Не бива да се драматизира”, заяви Ендрю Попър от Beauclerc Advisory Services.

Притесненията му са по-скоро в дългосрочен план и как протестите ще се отразят на позицията на Турция като съюзник на Запада и като член на НАТО, каква ще е нейната роля за стабилизирането на региона, какви ще са нейните отношения с арабските държави. Анализаторът смята, че случващото се в Турция не трябва да бъде преувеличавано.

"Нашата експозиция към развиващите се пазари в момента е почти нулева. Гледната ни точка е, че на финансовите пазари като цяло предстоят големи размествания в цялостната конфигурация. Това е свързано с очакванията за действията на Федералния резерв. Става въпрос за това дали ще свият или ще ограничат, каквато и терминология да използвате, своята програма за финансови стимули. Според нас ще има сериозни промени в пазарните оценки, ние самите коригирахме значително разпределението на нашите активи. Днес оценяваме активите според това дали те печелят от тази свръхликвидност на пазара, от този глад за рискови вложения. Имаше много събития, които бяха свързани с рекордно ниските нива на лихвите. С обръщането на тази тенденция, ще станем свидетели на пълно пренареждане на тези класове активи“, поясни още Попър, като добави, че според него в крайна сметка ще спечелят американските акции.