Румен Драганов: България има нужда от Министерство на туризма

По всяка вероятност туризмът ще стане част от Държавна агенция към Министерството на културата, смята директорът на Института за анализи и оценки на туризма.

10.06.2013 | 21:11
Румен Драганов: България има нужда от Министерство на туризма

"Страната ни има нужда от отделно Министерство на туризма. За съжаление и това правителство не взе решение за създаването на подобно ведомство“, коментира в ефира на Bulgaria On Air директорът на Института за анализи и оценки на туризма Румен Драганов. Той подкрепи изказването си с факта, че свързаните с туризма дейности формират 8% от БВП на страната. Чрез Министерство на туризма биха могли да се създадат редица работни места – чрез публични-частни партньорства, например, заяви Драганов.

По думите му за свързаните с туризма дейности ще отговаря Държавна агенция към Министерството на културата и „по този начин ще се върнем най-малко четири години назад“.

„Няма държава, която да не знае с какви туристически атракции разполага и не ги управлява. Ние имаме над 40 хиляди паметници на културата, които биха могли да се управляват от това министерство“, заяви Драганов. Според него българският туризъм има нужда от повече реклама и може да взима пример от Турция в тази посока.

По думите на директора на Института за анализи и оценки на туризма забраната за тютюнопушенето на обществени места няма да бъде отменена. „Виждаме много заявки, че законопроекти в следващия парламент ще бъдат приемани след оценка за въздействието върху околната среда и върху икономиката. В този смисъл няма експерт, който да се подпише под подобен документ в полза на връщането на тютюневия дим в заведенията,“ заяви Драганов.