1200 регулаторни режима спъвали бизнеса (видео)

Премиерът не изключи създаване на изцяло нов Закон за обществените поръчки.

10.06.2013 | 17:26
1200 регулаторни режима спъвали бизнеса (видео)

До две седмици ще бъде създадена работна група на ниво заместник-министри с участието на представители на работодателските организации, която да започне действия за намаляване на броя и облекчаване на условията на съществуващите законови тежести върху бизнеса у нас. Това стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски и министри от кабинета за облекчаване на административната тежест върху фирмите, предаде Dnes.bg.

По думите на министър-председателят има 1200 различни режима или процедури, които се доближават до режими. „Сигурно в последните десетина години министри, премиери, правителства, са се опитвали да облекчават административната тежест върху бизнеса и крайният резултат е, че днес тя вероятно се състои от рекорден брой разрешителни и утежняващи условията за бизнес режими“, коментира Орешарски. Той уточни, че всички режими по европейски регулации, ще останат в приблизително същия вид. Ще бъде направен пълен преглед на режимите с цел облекчаването им. Ще преразгледаме и таксите, така че да станат по-евтини, заяви премиерът, според когото всички режими трябва да станат „много по-леки за приложение и изпълнение“. Колко от тях ще отпаднат, не е самоцел, стана ясно след срещата.

В Закона за обществени поръчки ще има промени или ще бъде предложен изцяло нов закон. „Равнопоставеност и разширяване на кръга от бизнеса, който има достъп до обществените поръчки“, обеща още Орешарски.

Работодателите отчетоха „начало на диалог“ и не конкретизираха предложения кой от режимите да отпадне. „Не кой режим да отпадне, а кой да остане. Всички режими се обявяват за вредни, и този, който го администрира, трябва да докаже необходимостта и полезността от този режим“, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Според него всичко извън европейското законодателство - лицензионни, разрешителни, регистрационни режими, трябва да се гледа под лупа.

Велев посочи, че режимите, поникнали като плевели, били „почистени“ в периода 1997-2001 година и около една трета отпаднали. Оттогава обаче се работело на парче.

Постоянно се въвеждат режими, които са незаконосъобразно администрирани, най-често на общинско равнище"", каза още той. Затова се постигнало съгласие, всеки, който администрира режим, да го вкара и в регистър. Според Велев „решителната крачка“ трябва да бъде направена още в летните месеци, за да може следващата година да се поздравим с много по-добра бизнес среда. Работодателите смятат и че трябва да се възобнови дейността на Съвета за икономически растеж.

Сашо Дончев от Българската стопанска камара заяви, че срещата е приключила с умерен оптимизъм, защото тези промени били постижими преди 20 години. „Днес когато може би едва ли не вече се очаква държавата да почне да пише и музика, и романи, по-малко вярваме на предприемачите. Всякакви режими тормозят създаването на устойчиви, високоплатени работни места“, категоричен е той.

"Бизнес в България се прави трудно поради субективни и обективни причини", коментира Огнян Донев от Конфедерацията на работодателите (КРИБ). Според него, ако се създадат възможности бизнесът да работи „нормално в нормална икономическа среда“, ще се инвестира, ще се създават работни места и ще се подобри благосъстоянието на хората.