AstraZeneca купува Pearl Therapeutics за 1.15 млрд. долара

Сделката ще даде възможност на британско-шведската компания да стъпи на развиващия се пазар на нов клас лекарства за белодробни заболявания.

10.06.2013 | 16:25
AstraZeneca купува Pearl Therapeutics за 1.15 млрд. долара

Втората по пазарна капитализация фармацевтична компания във Великобритания AstraZeneca обяви, че закупува базираната в американския щат Калифорния Pearl Therapeutics в сделка на обща стойност 1.15 млрд. долара, съобщи BBC.
Частната американска компания е специализирана в производството на лекарства, използвани при белодробни заболявания и астма.

От AstraZeneca посочиха, че ще платят първоначално 560 млн. долара и още 450 млн. долара, когато бъдат постигнати определени цели в развойната дейност на някои медикаменти. От нивото на продажбите пък ще зависят допълнителни плащания на стойност 140 млн. долара.

Придобиването ще осигури на британско-шведската компания навлизане на развиващия се пазар на нов клас белодробни лекарства, известни под наименованието LABA/LAMA и предписвани за употреба чрез инхалатор. Те се използват за лечението на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), от която в света страдат около 210 млн. души.

Под управлението на новия главен изпълнителен директор Паскал Сорио, поел поста през октомври 2012 г., AstraZeneca определя медикаментите си за лечение на респираторните заболявания като един от приоритетите си.

Компанията страда от спад на печалбата и продажбите, след като патентите на някои от най-силните лекарства като използваното при психически разстройства Seroquel и антихолестеролният препарат Crestor изтекоха, позволявайки на по-евтини генерични конкуренти да навлязат на пазара.

Тя бе принудена и да отпише 140 млн. долара заради провала на противоартритен медикамент.

Компанията ще свие и развойната си програма, съкращавайки 5 000 служители до 2016 г., като вместо това ще се опита да разшири дейността си чрез придобивания.