Боян Иванчев: Турция е важен съсед за България

Турция е благоприятна за инвестиции на международни компании, твърди Ангел Божилов.

09.06.2013 | 19:12
Боян Иванчев: Турция е важен съсед за България

Турция е важен съсед за България, защото е третият голям експортен партньор за страната след Италия и Германия, коментира Боян Иванчев, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси пред Bulgaria On Air. По думите му турската икономика се развива сравнително бързо в последните години, благодарение на премиера Реджеп Ердоган. „В последно време растежът на БВП за Турция е средно 5,2% - за 2012 г. е 2,2%, но за 2010г. е 8,5%. Годишната инфлация преди 2001 г. беше двуцифрено число, а за миналата година е 6,5%“, посочи Иванчев.

„Едва 25 млн. души работят в страната със 75 млн. население. Това е предпоставка за добър бизнес на големи корпорации и затова има толкова световни компании там. Основната част от трудещите се са младите, които са добра инвестиция“, каза още той. „Миналата година има около 12 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции, а в предните - по около 25 млрд. долара, но със сигурност в последно време не стигат под 8 млрд. долара и това не е случайно“, посочи Иванчев.

„Най важното е, че инвестициите обхващат много сфери, а не се ограничават до една“, твърди той.

„Ако проследим генезиса на процесите в Турция, основният момент не е политически“, коментира общественото настроение от последните дни в Турция Ангел Божилов, изпълнителен директор на Обединените енергийни търговци. Според него призивът за оставка на Ердоган дойде заради насъбралото се напрежение сред хората, а не заради политика.

„Ерата на Ердоган промени основно турската икономическа реалност. Преди това турската външна стратегия беше по-тясно свързана със САЩ и Европа. Решението му да се съсредоточи върху изграждане на взаимоотношения със всички страни-членки на ЕС и те вече са факт“, каза Божилов.

„Областите, в които може да се инвестира в страната са различни, а бурният темп на икономиката доведе и до увеличено потребление, основно на енергетика (ръст от 20%), която не се произвежда в страната“, допълни той.