Туризмът в Турция страда от политическата криза

За една седмица са отменени 40% резервации в хотелите на Истанбул.

09.06.2013 | 13:46
Туризмът в Турция страда от политическата криза

Само от началото на седмицата са отменени 40% от резервациите в хотелите на 15-милионния Истанбул. През последните дни хотелите на площад "Таксим", епицентър на протестите, започват да опустяват.

"Вече загубихме някои клиенти. Имаме, но не са толкова много, колкото очаквахме. Броят на туристите е много по-нисък, отколкото миналата година по същото време и  съм сигурен, че скоро няма да ги видим пак“, казва собственик на ресторант.

Над 37 милиона посетители е успяла да привлече Турция през миналата година, показват данните на Министерството на културата и туризма. Страната е сред 10-те най-популярни туристически дестинации в света.

От началото на годината страната отчита 5,2 млн. Посетители – с 14% повече в сравнение със същия период за 2012 г. Турската икономика създава БВП на стойност 1,3 трилиона долара годишно, който продължава да расте и се доближава до Канада и Испания. Ръст от 2,2% отбеляза икономиката през миналата година, а очакваният са през текущата да е по-голям.

Истанбул е кандидат за домакин на Летните олимпийски игри през 2020 г., а конкуренти са му Мадрид и Токио. Политическата криза се оказа обаче враг на инвестициите и страда не само туризмът, но и цялата икономика.

В понеделник водещият индекс на истанбулската борса се срина с 10,5%, а турската лира се обезцени до най-ниската си стойност спрямо американския долар и еврото за последната година и половина. Анализатори се опасяват, че ако насилието продължи, а правителството не отстъпи, това ще нанесе много тежки поражения на турската икономика.