Среща от високо равнище затопля отношенията между Китай и САЩ

Китайските инвестиции се увеличават, като през миналата година в САЩ са вложени 6 млрд. долара

07.06.2013 | 12:57
Среща от високо равнище затопля отношенията между Китай и САЩ

Срещата между лидерите на САЩ и Китай Барак Обама и Си Дзинпин се очаква да постави основа за подобряване на икономическите и военните отношения между държавите. Разговорът с основни теми киберсигурност, интелектуална собственост и търговия се провежда днес. Това е първата подобна среща от високо равнище за новия китайски лидер.

Коментар за възможностите пред двете страни направиха  и Крисчън Мърк, председател на Американската търговска камара в Китай, пред Bloomberg.

"Страните нямат толкова конкретни неща за обсъждане, колкото цялостните им връзки и най-вече темата за изграждането на взаимоотношенията между двамата лидери. Срещата се провежда в по-неформална обстановка от Белия дом - в Калифорния, а това е предпоставка за стопяване на ледовете между двамата", коментира Стивън Шварцман, президент на Blackstone, цитиран от Bloomberg. Същевременно той изрази надежда, че новите лидери в азиатската държава разбират необходимостта от промяна в икономическия модел. 

"Един от най-сериозно обсъжданите проблеми на срещата ще е киберсигурността", твърди Крисчън Мърк, председател на Американската търговска камара в Китай. Той обаче посочи и териториалните проблеми в Източнокитайско и Южнокитайско море, случващото се в ООН, както и други икономически и търговски трудности.

„Страната преминава през сериозни структурни промени в икономиката. Насочва се към по-нисък и устойчив темп на растеж, ориентиран към вътрешното потребление - с повече усилия към по- устойчиво развитие и разпределение на капитала“, коментира още Мърк. По думите му правителството ще се справи с процеса, като ускори пазарните реформи. „Ако стане така, нашите  членове ще инвестират значително на местния пазар“, категоричен е той.

Огромна вълна от китайски инвестиции се кани да навлезе в различните части на света. „Миналата година имахме рекорд в САЩ - около 6 млрд. долара китайски инвестиции, но като цяло общият обем е малък. Около 12 млрд. долара китайците са вложили в Европа“, поясни още той.