Еврокомисарят Нели Крус предлага край на плащането на роуминг в Европа

Пакет от законодателни мерки в тази посока се очаква да бъде представен най-рано през юли 2013.

30.05.2013 | 16:36
Еврокомисарят Нели Крус предлага край на плащането на роуминг в Европа

Европейският комисар по новите технологии Нели Крус призова от догодина да се сложи край на плащането на роуминг в ЕС. В реч пред Европейския парламент тя заяви намерението си до няколко месеца да представи законодателен пакет в тази връзка. Той ще включва още разпоредби за гарантиране на свободен достъп на гражданите до интернет и за борба с кибер престъпността.

Целта е пакетът да бъде одобрен от Европейския парламент и от Съвета, който представлява държавите-членки, през пролетта на 2014, преди изборите за Европейски парламент.

Ако бъде приет, законопроектът трябва да влезе в сила през 2015 или най-късно 2016. По думите на Нели Крус европейският телеком пазар трябва да се реформира така, че да обедини услугите в региона на общността. По този начин паневропейските оператори ще помогнат на своите потребители да се възползват от предимствата на един пазар без граници.

Според Крус отпадането на цените за роуминг ще стимулира дигиталната икономика, ще създаде по-добри политически връзки и ще има социално отражение. Идеята на еврокомисаря е операторите да таксуват клиентите по основните им тарифи, независимо че са на територията на друга държава от Евросъюза. Очаква се предложението да не бъде посрещнато с ентусиазъм от  телекомите, но според Крус по всяка вероятост ще се стигне до консенсус. Това е поредната стъпка на еврокомисаря  в посока облекчаване на европейските потребители на телекомуникационни услуги.  По нейна инициатива беше въведен таван на цените за роуминга, като преди това таксите бяха намалени няколко пъти.