Люксембург се цели в китайските инвеститори (видео)

Държавата има силна амбиция да направи страната офшорен център за китайски капитали, заяви финансовият министър Люк Фриден.

30.05.2013 | 15:48
Люксембург се цели в китайските инвеститори (видео)

Докато в Брюксел обсъждат въвеждането на допълнителни мита за внос на продукти от Китай, в Люксембург на всяка цена се стремят да привлекат китайския бизнес. Китайската индустриална и търговска банка дори организира семинар на тема „Партньорство и възможности”.

По време на форума председателят на банката Дзян Дзянин  заяви, че организирането на подобна среща е доказателство за силната подкрепа, на която Люксембург може да разчита в международната борба за управление на китайските капитали.

От своя страна, люксембургският финансов министър Люк Фриден изрази благодарност за гласуваното доверие. Той заяви, че държавата има „силна амбиция да направи страната офшорен център за китайски капитали“.

През последната година двустранната търговия между Китай и останалата част от Европа е спаднала с 3.4%. За същия период търговията между азиатската страна и Люксембург е отбелязала ръст от 16.7%.

Херцогството предлага стабилни основи за офшорните капитали на Пекин, което е най-вероятната причината за интереса на Китайската индустриална и търговска банка, коментира Дидие Муге, партньор в PricewaterhouseCoopers, Люксембург.

„Тук китайските компании държат повече от 2 милиарда евро под формата на депозити, а заемите са почти 4 милиарда евро. Близо 28 милиарда евро са съсредоточени в различни капиталови фондове“, коментира Муге.