Pimco очаква допълнително понижаване на основната лихва в Австралия

Процесът трябва да подкрепи по-слабите сектори на икономиката, на които ще се разчита повече при очертаващия се край на бума в добивния сектор.

29.05.2013 | 21:41
Pimco очаква допълнително понижаване на основната лихва в Австралия

Световният гигант в областта на облигациите Pacific Investment Management Co. (Pimco) очаква основният лихвен процент в Австралия да продължи да се понижава, тъй като централната банка на страната се опитва да подкрепи икономиката срещу чезнещия инвестиционен бум в добивната ѝ индустрия, съобщи MarketWatch.

От края на 2011 г. централната банка на страната понижи основната лихва 7 пъти, за да достигне тя 2,75% в началото на месеца, опитвайки се да стимулира активността в по-слабите сектори на икономиката като жилищата, строителството и продажбите на дребно.

Оценки на Pimco сочат, че инвестициите в добивния сектор са допринесли за 60% от икономическия растеж на Австралия през 2012 г. При положение, че добивните и енергийните компании преразглеждат разходните си планове, това ще остави „значителна икономическа празнина в краткосрочен план, която трябва да бъде запълнена“, пишат в изследователска бележка анализаторите на облигационния гигант Адам Бауи и Робърт Мийд.

„Pimco очаква, че ще бъде необходима по-разхлабена политика, която да подкрепи останалите източници на вътрешен растеж като инвестициите извън добивния сектор, потреблението на домакинствата и жилищното строителство“, добавят те.