Антон Иванов: Промяната на таксата за пренос няма да е лесна

Въпросът е как НЕК ще се откаже от приходите от ставката, коментира представителят на Българския енергиен форум.

29.05.2013 | 10:45
Антон Иванов: Промяната на таксата за пренос няма да е лесна

Исканата от експертите промяна в таксите за пренос на електроенергия изглежда няма да е лесна. Въпросът със сигурност няма да бъде решен в рамките на два-три месеца, коментира в ефира на Bulgaria On Air  Антон Иванов, член на Управителния съвет на Българския енергиен форум. Той обясни, че зад задълженията на НЕК стоят възможни приходи от пренос. „Ако се намалят таксите на пренос, задълженията на компанията ще растат. Проблемът е, ако бъде премахната таксата, как НЕК ще се откаже от определени приходи. Това би означавало, че НЕК, трябва да се раздели със свои скъпоструващи намерения“, коментира експертът.

Той допълни, че отделянето на ЕСО от НЕК е важна стъпка за реформата в сектора. „Другата е преструктуриране на губещите структури, за да не натоварват сметките на всички потребители“, заяви Иванов. По думите му логиката за отделяне  на регулатора от държавната администрация е все по-видима.

Той коментира и изнесените преди ден доклади на Европейската комисия и на Световната банка за оценка на енергийния сектор у нас. По думите му те потвърдили част от оценките, направени от местни експерти.

Една от интересните препоръки на международните специалисти, е тази за затваряне на  енергийни мощности. „До 2030 според тях няма да имаме нужда от нови мощности, а напротив. Това означава затваряне на въгледобивни мини“, коментира Иванов.

Другата важна мярка е закриване на БЕХ, с препоръка „мениджмънтът да разкрива своите свръзаности. Това е показателно, че някои действия са били резултат от една недобра практика и лобизъм“, заяви експертът. В този смисъл според него правителството ще се сблъска с прилагането на мерки от заложените предизборни програми и новата реалност след направените доклади. Той коментира, че външните експерти ще намерят начин да потърсят отговори на въпроса какво се случва в сектора след време.