Антон Петров: Моментът не е подходящ за данъчна хармонизация (видео)

Ако от 1 юли се повиши цената на тока за промишлените потребители, ефектът ще бъде пагубен, твърди експертът от БСК.

28.05.2013 | 10:02
Антон Петров: Моментът не е подходящ за данъчна хармонизация (видео)

Моментът не е подходящ за данъчна хармонизация, тъй като все още е далеч етапът, в който икономиките в Европа са на едно ниво, или поне показателите им се приближават“, заяви в студиото на Сутрешния блок на Bulgaria On Air Антон Петров, член на УС на БСК.

Според него данъците са силен инструмент за регулиране на икономиката и именно в това е силата на България, защото тук има ниска данъчна основа. „Ако това се промени, ще бъде създадена допълнителна тежест върху бизнеса, особено върху по-малките фирми. Затова не вярвам, че който и да е кабинет ще съгласи на стъпки в посока хармонизация“, обясни още Петров. Той допълни, че уеднаквяването на налозите би лишило дребния бизнес от възможността да реинвестира и да се развива.

Относно това какво ще се случи с фирмите у нас, ако от 1 юли се повиши цената на електроенергията не само за бита, но и за промишлените потребители, Антон Петров посочи, че ефектът ще бъде пагубен. „Подобна стъпка ще доведе до свиване на много производства, намаление на експорта, понижена конкурентоспособност и ще повлияе негативно и върху външнотърговското салдо на България“, обясни още експертът.