По-ниски цени на ток за бедните предлагат от КТ Подкрепа

Необходимо е да се възстанови максималният износ на електроенергия, смятат от синдиката.

27.05.2013 | 14:26
По-ниски цени на ток за бедните предлагат от КТ Подкрепа

Социално слабите домакинства трябва да бъдат подпомогнати с преференциални цени на тока, смятат от КТ Подкрепа. В европейските страни семействата, които отделят повече от 10% от месечните си доходи за ток се класифицират като енергийно бедни. „Разбирате, че в България между 80% и 90% от домакинствата ще попаднат в тази категория“, обясни енергийният експерт от синдиката Ангел Божилов.

Специалистите предложиха и мерки за справяне с кризисната ситуация в енергетиката, както и за запазване на цената на тока. Миналата седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обсъди промяната в ценообразуването на електроенергията, по която цените трябва да нараснат с 40%.

Една от спешните мерки, с която да се предотврати повишението от първи юли  трябва да се възстанови износът на електроенергия до максимален размер, казаха от КТ Подкрепа. Следващото решение, според тях, е да се оптимизира управлението – да се започне търговията със зелени сертификати и НЕК да се преструктурира.
 
С предложените мерки ще се намали цената на енергийния микс и ще има спад в сметките за ток на по-бедните, обявиха от синдиката.

„Най-общо смятаме, че битовото потребление на електроенергия в страната трябва да се класифицира в три степени - до 150 кв/ч, от 150 до 500 кв/ч и над 500 кв/ч на месец.

За да има бързи и точни решения, всички в енергийната система трябва да започнат работа веднага. Именно за това в програмата за излизане от кризисната ситуация на сектора има минимално участие на парламента и максимално на изпълнителната власт“, заявиха от КТ Подкрепа.