Двустранните отношения между Германия и Китай процъфтяват (видео)

Сътрудничеството с германски компании прави китайския бизнес конкурентоспособен, смята Ханс Куднани, консултант по международни отношения.

27.05.2013 | 12:47
Двустранните отношения между Германия и Китай процъфтяват (видео)


Двустранните отношения между Китай и Германия процъфтяват. Много средно големи компании са специализирани в ключови производства в азиатската страна, коментира за Bloomberg експертът по международни отношения Ханс Куднани. От друга страна,  китайските потребители купуват много германски стоки- на първо място производствени машини, след това коли и домакински уреди.

Добър пример за двустранните икономически отношения е това, че редица  автомобилни производители имат заводи в Китай, като  Volkswagen например, отбелязва Куднани.

За да присъстват на китайския пазар, „германските автоконцерни трябва да имат общ бизнес с китайски компании, които на свой ред печелят от предоставените им технологии. Иронията е в това, че посредством това сътрудничеството германският бизнес прави китайските компании конкурентоспособни на европейска територия“, коментира  експертът. Той допълни, че  не е изключено на пазарна територия някои германски компании да загубят. Пример за това е германската компания  Q-Cells, занимаваща се с производство на соларни панели, която има финансови затруднения именно заради китайските си конкуренти, коментира Куднани.

Още едно доказателство за задълбочаването на двустранните политически и икономически отношения е посещението на премиерът на Китай Ли Кяцън в Берлин през уикенда. Това е първата му визита в Европа, откакто пое управлението на страната през март. 

Китайското правителство гледа на Германия като врата към Европа, пише FT. Преди посещението си в Берлин Ли Кяцън коментира пред германското издание  Die Zeit, че „оценява приноса на Германия за възстановяването на Европа“.