Ивайло Калфин: Страните с ниски данъци имат лошо качество на услугите

Малките данъчни ставки осигуряват по-висока събираемост, според Владимир Каролев.

25.05.2013 | 19:48
Ивайло Калфин: Страните с ниски данъци имат лошо качество на услугите

Има пряка връзка между ниския данък и лошото качеството на услугата, коментира в предаването "Брюксел 1" евродепутатът от БСП Ивайло Калфин. Той допълни, че редица страни не предпочитат ниските данъци, тъй като това би означавано ниско ниво на услугите. Коментарът му дойде по повод приетата през седмицата резолюция в Европейския парламент за намаляване наполовина на размера на укриваните данъци в офшорни зони до 2020. Изчисленията сочат, че страните-членки губят по 1 трилион евро годишно от неплатени данъци. По думите на Калфин „когато се изнасят средства от страната, се натоварват редовните данъкоплатци. И една голяма част от ощетените са малките и средни компании.” 

Икономистът Владимир Каролев на свой ред коментира, че винаги ще има някой, който да крие данъци. Според него големият проблем в България са ДДС измамите. „Ставките на плоския данък и върху печалбата са ниски. Ако бъде премахнато и двойното данъчно облагане, което действа, чрез данъка дивидент, ще станем държава за пример по отношение на данъчната политика”, заяви икономистът. Според него не офшорните компании ощетяват европейските правителства, а социалните им програми и особено тези за безработица.
„Не съм съгласен, че данъчната конкуренция е проблем на Европейския съюз”, каза още Каролев. По неговите думи всяка конкуренция  е полезна. Той допълни, че някои държави имат ниска събираемост по определени данъци заради високите ставки.

Според Ивайло Калфин ниската събираемост не в резултат на високите данъци. „И пример за това са северните държави. Европейските усилия в създаване на обща данъчна основа са положителна стъпка,” допълни евродепутатът. Той отбеляза още, че компании, които са регистрирани в офшорни зони, не би трябвало да получават публични средства. Като положителен пример в тази посока Калфин посочи Европейската инвестиционна банка, която е задължена да не работи с офшорни компании и дори с техни партньори.

 „Проблемът не e в офшорните компании, а в това кой стои зад тях. Идеята е да се забрани на анонимни офшорни компании да имат достъп до публични средства,” заяви Каролев.

За справянето с укриването на данъци е необходимо сътрудничество и общи усилия, коментира Калфин. Освен обмен на информация, европейските правителства би трябвало да изискват и редовна отчетност на счетоводните документи. Добра идея е Европейският съюз да изготви списък с т.нар. данъчни убежища.

Икономистът Емил Хърсев сравни възобновените усилия на страните от Европейския съюз срещу укриването на данъци с „дългогодишен сериал”. Според него и този път резултатът няма да е особено кардинален.