Металурзи искат по-ниска цена на индустриалния ток

Необходими са и повече политики за правилно рециклиране на електронни вещи, смята изпълнителният директор на „Аурубис България“ Никола Треан.

25.05.2013 | 16:32
Металурзи искат по-ниска цена на индустриалния ток

През последните години един от ключовите икономически сектори в страната- металургията, е изправен пред сериозни предизвикателства.

„Най-трудна продължава да бъде ситуацията при производството на медни продукти, където ефектът от кризата и слабото търсене се усеща най-силно”, коментира пред Bulgaria On Air изпълнителният директор на „Аурубис България“ Никола Треан. Той уточни, че в металургията почти 100% от себестойността на продукцията се определя от два основни фактора – суровини и енергия.

„Крайно време е енергийният сектор в България да се преструктурира, да се промени,” коментира Треан. По думите му сметките за ток следва да бъдат намалени не само за обикновените граждани, но и за индустрията.

„Разпределението за разхода на електричество и зелена енергия е почти наравно, а това не е приемливо”, отбелязва Треан. Според него трябва да има „фонд за зелена енергия, който да е напълно прозрачен и около него всичко да е ясно, както за гражданите, така и за фирмите”.

Той допълни, че са необходими повече политики за правилно рециклиране на непотребните електронни вещи, които са директен източник на ценни суровини като мед, злато и сребро.