Petroceltic спира сондажите в "Камчия-1"

Компанията ще се фокусира върху находището в „Галата".

25.05.2013 | 10:51
Petroceltic спира сондажите в

Petroceltic International Plc (PCI) се отказва от сондирането на българския шелф, защото не може да добие достатъчно газ за комерсиална експлоатация, съобщи Bloomberg.

„Разочаровани сме от добивите от "Камчия-1" и планираме да приключим по-нататъшните сондажи в находището и да анализираме приоритетите си в "Галата", заяви изпълнителният директор на компанията Браян О`Катайн.

Petroceltic придоби лиценза за проучване в „Галата“, след като на 17 август 2012 компанията обяви, че придобива дотогавашния собственик на лиценза Melrose. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде одобрението си на покупката на обща стойност 165 милиона паунда през октомври.

Melrose разработваше три находища на природен газ в българската акватория в Черно море - „Каварна – изток“, „Каварна“ и „Калиакра“. И трите се намират в блок "Галата" край Варна. Британската компания стъпи в България чрез придобиването на Petreco.

В началото на тази година пък ирландците обявиха, че през 2013 Petroceltic ще инвестира общо 36 милиона долара за развитие и проучване на добива на петрол и природен газ у нас. Само за инвестиции за проучване бяха предвидени 9 милиона долара.

Petroceltic фокусира дейността си в Северна Африка, Средиземно море и Черно море. Компанията прави проучвания и добива газ и петрол в България, Румъния, Ирак, Египет и Италия. Плановете са през тази година да бъдат инвестирани 150 милиона долара за развитие и добив на природен газ.